Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 14:22 - Исус в ракета – един мит за църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско.
Автор: bartol Категория: Туризъм   
Прочетен: 33882 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 06.01.2011 20:47


От десетина години по страниците на вестниците и списанията шества един мит – в църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилрат” в село Добърско,   е изписано изображение на Исус Христос, който излита (или се приземява) с ракета (космически кораб). От там този мит се мултиплицира в интернет публикации,  и придоби все по нарастваща популярност. За справка изреждам наслука първите попаднали от търсачката материали :

www.ossem.eu/article.aspx Исус в ракета.

dariknews.bg/view_article.php Исус Христос слиза от ракета в село Добърско

zann.blog.bg/technology/2009/10/22/isus-s-raketa.420449
Исус с ракета

www.trud.bg/Article.asp
  Само в Добърско Исус лети в ракета

www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/1034/47/ Неписаната истина за село Добърско

...и т.н. и т.н.
Стигна се до там, че в своето невежество знайни и незнайни автори разпростират  космическата си фантазия и върху подобни стенописи в други храмове, без да се държи сметка, че става въпрос за обичайни иконографски сцени. Виж подобно обяснение и за църквите в Кремиковския и Рилския манастир : www.pravoslavie.bg/Символика/Мандорла-–-знакът-на-животворящата-сила

Всъщност нека видим прословутите изображения от Добърско, които разпалват фантазията на кмета на Добърско и на родните уфолози.
На първо място популярния иконографски сюжет "Преображение Христово" :

image

Според родните последователи на Дан Браун обаче, това  е "единственият стенопис в света, на който е изобразен Исус, пристигащ на земята в космическа ракета".

Още един от стенописите от църквата в Добърско, изобразяващ "Възкресението" , също е обект на спекулации - в него любителите на евтини сензации съзират Исус в космическа капсула :

image

В чия неука глава  се е родил този мит не мога да знам.  Удивлява ме обаче устойчивостта с която една очевидна глупост, родена от невежество и налагана като истина,  се натрапва от жадните за сензации медии вече години наред.

Това хрумване на някой местен разказвач на добърската история (един от главните заподозрени е добърския кмет, който също лансира историята за ракетата - чувал съм го лично от него преди години, в качеството му на екскурзовод)  се наложи и разви до там че Добърско е отъждествявано с това именно “чудо”.  Което е жалко защото църквата в село Добърско е наистина уникална със своите стенописи. Популярността и като  туристическа и поклонническа дестинация обаче не следва да става за сметка на лъжереклама, защото подобни смехотворни "умотворения" будят само присмех у далеч по информираните чуждестранни туристи.

Какво всъщност изобразява сцената на Преображението. Както е известно от евангелията Исус Христос в проповедите си говорел за себе си като предсказаният и очакван Месия (Спасител). След една беседа с учениците си за предстоящите му страдания, кръстна смърт и Възкресени, Исус се изкачва на планината с трима от апостолите-Петър, Яков и Йоан. Уморени от пътуването учениците заспиват. Исус както се молел, изведнъж се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло, дрехите му станали искрящо бели. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, които разговаряли с него за предстоящите събития. Учениците се събудили от блясъка на божествената слава и се удивили от видяното. Апостол Петър казал: ”Господи добре ни е да бъдем тук!Да направим три сенника, един за Теб, един за Мойсея и един за Илия, и да останем тук огрени от тази невеществена, божествена светлина, обгърнати от този дивен покой. ”След това пожелание на небето се появил облак из зад който се чул глас: ”Това е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение! Него слушаите. ”Учениците паднали на земята и като дигнали очи видели единствено Исуса. Това накратко е моментът от Библията наречен Преображение Господне. Всичко се случва преди Разпятието и Възкресението, т. е. още в земният живот на Исус. Той не “отлита”от земята, а обратното-озарен е от небесна светлина която в иконописта е изобразена като спуснат лъч над него. Често сме наблюдавали слънчеви лъчи прокрадващи се покрай облаците. Те излизат от една точка и при близостта си със земята се разклоняват във светлинен сноп. По този начин но много по впечатляващо е изобразена светлината в сцената “Преображение”. Защо това не може да бъде ракета, както твърдят в добърската църква-още един път ще повторим. В библейският разказ става дума за небесна светлина, озарила Исус и за светлина излъчвана същевременно от него. Всичко това става пред трима от учениците му, а целта е да им се покаже божествената същност на техния учител, когото следват но не винаги разбират.

За Преображението се разказва в евангелията на Марк, Матей и Лука. Ето как е описано събитието в един от библийските текстове  (Марк 9:1-9):

"... И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила. И след шест дни Иисус взе със Себе Си Петра, Йакова и Йоана и възведе ги сами на висока планина насаме, и се преобрази пред тях. Дрехите Му станаха бляскави, твърде бели, като сняг, каквито белилник на земята не може избели. И яви им се Илия и Мойсея, и разговаряха с Иисуса. Тогава Петър заговори и рече на Иисуса: Рави, добре е да бъдем тук; да направим три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия. Защото не знаеше какво да каже, понеже бяха уплашени. И яви се облак, та ги засени, и от облака дойде глас, който казваше:  Този е Моят възлюбен Син; Него слушайте! И отведнъж, като погледнаха наоколо, никого вече не видяха със себе си, освен едного Иисуса. А когато слизаха от планината, Той им заповяда да не обаждат никому, що видяха, освен кога Син Човечески възкръсне от мъртвите."

Въз основа на евангелските текстове, в християнското изкуство започва да се изобразява тайнството на Преображението.

На иконите, стенописите и миниатюрите в центъра на композицията се изобразява Исус Христос, стоящ на върха на планината, от двете му страни са пророците Илия и Мойсей, а в подножието на планината  - фигурите на неговите ученици.
Спасителят е заобиколен  със сиянието на  славата - овална мандорла (от итал. mandorla  - особена форма на нимб, сияние с овална форма, във вътрешността на което обичайно св християнското изкуство се изписват Христос или Богородица), от която излизат лъчи от светлина. В някои изображения лъчите  са във формата на стилизирани звезди, като цветовете им варират също от златисто жълто и охрено през червено до зелено и черно, в зависимост от иконографската школа и времето на създаване на изображението.

В този смисъл изображението на Преображението от Добърско нито е уникално , нито е единствено, а напротив следва една вековна художествена традиция.

И за да не съм голословен,  ще приведа и малка галерия с изображения на сцената  от различни православни страни.

image
Мозайка VI-VII в. от купола в олтара на катедралния храм в манастира "Св.Екатерина" в Синай, Египет.

image
    image
икона от ХІІ век от иконостаса                            икона на Андрей Рубльов (1370- 1430)
на манастира "Св.Екатерина", Синай


image    image
визант.стенопис около 1100 г.                        визант.икона ХІІ век, Атон, Ватопедски м-р.
манастир Дафни, Гърция

image       image
руска икона                                                              руска икона 1742 г.

image    image
гръцка икона Атон ср.ХVІ в.                                гръцка икона Атон 1546 г.

 
image   image
руска икона ХVІ в.                                                Руска икона от ХVІІ век.

image
Руски икони : Възкресение и Преображение ХVІІ век. Галич, Русия

image   image
руска икона                                                            руска икона

image     image
руска икона 1403 г. Теофан Грък                    румънска икона ХVІ век, Букурещ.

image   image
руска икона                                                        икона на Онуфрий Неокастритис от
                                                                              храма "Св. Евангелисти" в Берат, Албания.

image


Нека сравним сега и със стенописите в някои български храмове :


image 
Стенопис от скалната църква в Иваново,  ХІІІ-ХІ. век.


image
Стенопис от църквата Свети Стефан в Несебър - 1599 г.

image
Преображението в Струпецкия манастир - ХVІ век (снимката е от блога на Tarbo)

image
Преображение - стенопис от църквата "Света Петка" в с.Вуково, 1598 г.

image
Преображение - стенопис от църквата "Св.Атанасий" в Бобошево, 1590-1600 г.

image
Преображение -в църквата "Св.Илия" в Бобошево, края на ХVІІ век.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

За другия мит за църквата - годината на построяването и - следващият постинг.


 




Гласувай:
8



1. анонимен - Миро
07.01.2011 21:11
Фразата "В чия неука глава се е родил този мит не мога да знам. Удивлява ме обаче устойчивостта с която една очевидна глупост, родена от невежество и налагана като истина, се натрапва от жадните за сензации медии вече години наред."
ми се стори доста високомерна. Да си призная въобще не бях чувал нито за "ракетата" от Добарско. Обяснението на Bartol обаче напълно обосновава сарказмът му. Поздравления, изключително интересен и познавателен пост!
цитирай
2. tarbo - По-добре
10.01.2011 10:58
го напиши и като коментар в блоговете на онези, които разпространяват тази глупост
цитирай
3. анонимен - браво
27.01.2011 15:33
Наистина е популярна тази легенда за Исус в ракета в Добърско.И въпреки че бях виждала подобен сюжет и в Арбанаси,не бях се замисляла за значението му.Приятно е да се четат обосновани и лишени от емоции мнения.Църквата в Добърско е наистина уникално място,а дворът е като ваза ,пълна с цветя!Затова не бива да се представя по неподходящ начин,дори това да е породено от патриотични чувства!
цитирай
4. анонимен - Нарушили сте авторски права
30.05.2011 20:10
Снимките от църквата в Добърско са мои авторски и за защитени от Закона за авторското право. Вие ги използвате неправомерно, в нарушение на този закон. Бъдете така добри, веднага да ги свалите от тази страница.
цитирай
5. algaivel - Съжалявам не бях се логнала
31.05.2011 02:04
Предишният пост е мой.
Моля свържете се с мен :)
цитирай
6. анонимен - improve search engine ranking backlink building service
16.09.2011 11:37
keyword ranking tool seo inc <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> high quality backlinks
цитирай
7. secretcodes - Единствената правота, сляпата вяра и липсата на въображение.
06.02.2012 12:08
"Мия ви нозете" за знанието.Би могло да възгордява. "Не станете ли като деца, няма да влезете в царството божие"-Исус. От прилепването към правотата църквата е отрекла доста истини. Всеки от нас носи искрица. Да не говорим за скритото тайно познание, за което говори Ап. Павел. И всички онези вселенски спорове и договорки, които са довели до сблъсъци, анатеми и загубата на човещината в Човека. Истината най-често е по средата. Сега е времето, да приемем детската ни потребност да мечтаем за онези приказни неща, които именно Вълшебникът Исус е оставил в душите на учениците си. Като смирено им "измил нозете". Пред Кого ли се е смирил? Браздите, ако не си ги орем сами, наложени насила, са лицемерни. Бог не заслужава това. Защо в Библията ни съветват да обичаме враговете си(опонента). Не да се повторим, а ги приемем и с добро ги въведем до мястото, откъдето те сами се борят със заблудите си. В търсенето на Бога.Важна е мъдростта на Твореца на видимото и невидимото, така, че и двете тези са правилни. Петте ни пръста не са равни, всеки възприема света различно. Бог не е страшилище и привилегия, той е слънцето на душите ни. Светлина. Всеки го носи в "тайната си стаичка", ако искрено се стреми с ума да го потърси, да мине през всички страдания, пречистващи душите ни. Важно е чувството, не просто сухия факт, който държи децата ни далеч от храма и ги приласкават други многознайковци, защото от нас струи обвинението, че са сбъркани. Да се съмняваме в Бога? И се самонаказваме, без да сме прозряли, че болката идва от осъзнаването на собствените заблуди и неосъществените ни очаквания, какви да бъдат другите и ги премоделираме, без те самите да са избрали да го направят. Защо ли блудният син е бил по-мил?Пристрастени към единствената правота, не даваме воля на въображението и творческия си потенциал.Огнените колесници, вратата през която влизаме и излизаме,появяването на странни видения през вековете на смирение, са вдъхновявали иконописците да представят именно това изображение.
цитирай
8. анонимен - платье с паетками
26.10.2012 08:16
Доброго времени суток!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.0ta20.com/user/teevawefora/>муранское стекло бижутерия </a> платье стрейч <a href=http://m-servers.ru/user/quegreroddero/>azza каталог одежды </a> купить брюки чинос <a href=http://ciniv.com/user/Daubreaccesia/>купить домашний костюм </a> вязание бижутерии ... Успехов Вам!
-====-
Discount 10% - <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Buy next day Kamagra with mastercard </a> - Online Cheap Kamagra c.o.d. :.how much is Kamagra .: Discount 10% - <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Kamagra 100mg Buy Cheap Generic viagra </a> - marijuana mixed with Kamagra
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031