Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 16:15 - Средновековна църква "Свети Никола" - с.Псача, Република Македония - ХІV в.
Автор: bartol Категория: Туризъм   
Прочетен: 9344 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 29.07.2009 16:23


... И още един постинг, несъвместим със заглавието на блога. Християнски храм в Република Македония, на около 55 км. разстояние от Кюстендил, със уникални стенописи от втората половина на ХІV век...

image

„Свети Никола"" е средновековна православна църква  в село Псача, община Ранковце, Република Македония

1. Местоположение, история, архитектурни и художествени особености .

Църквата се намира на 3 километра от шосето Крива Паланка - Куманово, високо в село Псача, сред стари дъбови и акациеви гори.

Историческите сведения са оскъдни, но се предполага, че църквата е изградена около 1354 година. Църквата, както и нейният ктитор - севастократор Владко се споменават в една дарствена грамота от 25 март 1358 година, с която църквата е дарена на Хилендарския манастир. Тъй като грамотата е подписана от цар Стефан Душан (1331 - 1355), умрял три години преди това, предполага се, че всъщност е имало две грамоти — едната от Душан, а другата от Урош, които хилендарските монаси изкусно „споили” в една с цел да използуват авторитета на първия сръбски цар.

Църквата никога не е била център на самостоятелен манастир, но е имала статут на манастирска по силата на дарствената грамота от 1358 г. Понастоящем е гробищна църква - в двора и е гробището на село Псача. 

От запазените стенописи на южната стена на църквата може да се направи извод, че севастократор Владко и неговият баща - княз Паскач са ктитори на църквата.

image
Княз Паскач и синът му - севастократор Владко и модел на църквата в първоначалния и вид.

Църквата е във форма на вписан кръст в правоъгълно пространство с централен купол и купол над нартекса. Куполът над централната част е разрушен и църквата през значителен период е била напълно открита и изложена на природните стихии. Поради недостиг на средства, при възстановяването и, на мястото на централния купол  е изграден полукръгъл свод.

Фасадите на църквата се профилирани със слепи арки и богато украсени с керамични мотиви.Апсидата е тристенна, също украсена с керамопластика. Църквата е изградена от блокове дялан камък и червени тухли, споени с бял хоросан. Във фасадите са вградени каменни блокове с изображения на грифон, християнски кръстове и символи, както и свастика.

Запазените стенописи са от времето на изграждане на църквата и са ценни образци на средновековното християнско изкуство. С висока художествена стойност са реалистичните стенописи на южната стена на ктиторското семейство, включващо княз Паскач и неговата съпруга - княгиня Озра, севастократор Владко, неговата жена Владислава и тримата им синове Стефан, Урош и един с неизвестно име.

image
Цялото ктиторско семейство.

На северната стена в цял ръст са изобразени св.св.Константин и Елена и портрети на сръбския цар Стефан Урош V (1336 - 1371) и неговия съвладетел крал Вълкашин Мърнявчевич.
image Св.Константин и Елена.

image Крал Стефан Урош V и крал Вълкашин.

Запазени са и фрески на св. Йоаким Осоговски (от 1371 година), св. Меркурий , св. Климент (от 1366 година), каккто и на св. Ахилей, св. Дионисий, св. Константин и Елена, св. Спиридон. В олтарната апсида в цял ръст са изписани образите на св. Атанасий Велики, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Богослов и св. Василий Велики. Над входната врата е традиционното изображение на Успение Богородично.

image Светци войни
2. Литература .
* Христо Матанов  - ""„Югозападните български земи през XIV век“"". Наука и изкуство, София 1986 г.
* Василије Марковић  - ""„Православно монаштво и манастири у средњевековној Србији“"", Сремски Карловци, 1920.
* Александар Дероко - ""„Монументална и декоративна архитектура у средњевековној Србији“"" , Белград, 1985.
image Св.Дамян.






Гласувай:
1



1. анонимен - arhangel
04.09.2009 19:08
страхотна църква ... как така ти позволиха да снимаш вътре ... обикновено не разрешават ,с някой много малки изключения всъщност ,но по презумпция са много проклети бабите и дядовците дето държат ключовете по селските църкви из Македония :)
цитирай
2. анонимен - Чудесна!!!
15.02.2010 22:48
Чудесна!!!
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930